Mo%20nieuws_det_cmykMO*talks: Méér mensen, méér stedelingen, minder boeren: wie voedt ons in 2050?


Woensdag 14 maart, 19u30, deBuren, Brussel.

De gemiddelde leeftijd van de boer wereldwijd - ze zijn nog met 500 miljoen - is 60 jaar. Door de lage prijzen worstelen veel boeren met de wanhoop en de uitzichtloosheid. Boeren zijn wereldwijd werkende armen. Vaak hebben zij honger.

Is er nog een manier om voedselproductie voor straks 10 miljard mensen uit de greep van de tien grote voedselbedrijven te houden? Wie investeert in welke landbouw, en wat is er nodig om van kleine boeren opnieuw echte en welvarende voedselproducenten te maken? Of is de groene revolutie met haar grootschaligheid, chemische input en technologische ingrepen de toekomst? 

Wat is er nodig om lokale voedselstrategieën voor steden uit te werken en leefbaar te maken voor boer én burger?

Marjolein Visser: Wetenschappelijke landbopuw is niet tegengesteld aan familiale landbouw 

Marjolein Visser studeerde af als landbouwingenieur aan de Universiteit van Gent in 1991. Na lange woon- en werkperioden in Zuid-Tunesië en Ierland doceert ze sinds 2006 aan de ULB in Brussel landbouwsystemen, agroecologie en plantenveredeling.

Tom Troonbeeckx: Voedsel is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van boer, burger en bedrijf

Tom Troonbeeckx runt een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture) in Leuven: het Open Veld. Hij teelt kleinfruit, groenten, graan en aardappelen die via zelfoogst bij de klanten terecht komen. Zo voorziet hij zijn klanten het hele jaar rond van verse, lokaal geteelde groenten. Daarnaast houdt hij koeien.

Tessa Avermaete: Een duurzaam voedselsysteem begint met een gezonde dialoog

Tessa Avermaete studeerde bio-ingenieur aan de KU Leuven en doctoreerde aan de UGent. Ze werkt als projectmanager aan de divisie bio-economie van de KU Leuven. Ze is coauteur van het boek ‘Wat met ons Voedsel?’, uitgegeven bij Lannoo Campus (2017) en schrijft mee aan de voedselstrategie voor de Stad Leuven. Ze hecht veel belang aan de dialoog met het brede publiek, inclusief de jongsten in onze samenleving.

De drie inleiders gaan daarna in gesprek met elkaar over hun inleidingen, maar ook over inhoudelijke kernpunten van het lentenummer van MO*magazine dat een week eerder verschijnt. 

Moderator is MO*journaliste Tine Hens.

Praktisch

  • Woensdag 14 maart, 19u30-21u15, deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.
  • Tickets: 5 euro.
  • Nederlands gesproken.
  • Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Lezers die proMO* zijn, kunnen dit evenement gratis bijwonen. Zij ontvangen via de proMO*nieuwsbrief en via de proMO*facebookgroep een aparte code waarmee zij zich kunnen inschrijven.

 
MO*talks (€5,00) - Verkoop gestopt

Einde verkoop

14 maart 2018, 19:30 - 21:15 (GMT +00:00 UTC)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Google maps »