Mo%20nieuws_det_cmykMO*talks - Migratie, klimaat en ongelijkheid bedreigen EU. Zijn er oplossingen?


Dat de Europese Unie onder druk staat, is hét understatement van het jaar. Brexit, diplomatieke hoogspanning tussen Italië en Frankrijk, sancties tegen Hongarije, en verdeeldheid alom. De Europese Parlementsverkiezingen van eind maart doen nog een stevige schep boven op alle impasses, onvrede en tegenstellingen. De gevestigde partijen en machtscentra proberen de moed erin te houden, de populistische uitdagers proberen de rug van de unie te breken onder hun (groeiende?) electorale gewicht.

Intussen is er veel te weinig aandacht voor de thema’s die bij uitstek grensoverschrijdend en dus noodzakelijk Europees zijn. MO* richt daarom de focus op wat de EU doet of zou moeten doen op het vlak van sociaal beleid, klimaat en migratie.

De drie inleiders op deze MO*talks vertrekken elk van een veel gehoorde kritiek op de EU, maar ze besteden minstens de helft van hun tijd aan het formuleren van stappen vooruit, inclusief aan de haalbaarheid ervan. Want de EU heeft geen behoefte aan bevlogen dromers of redenaars, maar aan tastbare vooruitgang voor alle burgers, vandaag en morgen.

Ferdi De Ville: De economische integratie van Europa heeft de Europese welvaartstaten ondermijnd

Ferdi De Ville is docent Europese politiek aan de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar en geeft les over de wisselwerking tussen politiek en economie in Europa, en specialiseert zich in Europees handelsbeleid in het bijzonder. Onlangs verscheen zijn boek ‘Winnaars en verliezers. De politieke economie van Europese integratie’ waarin hij de crisis van de Europese Unie analyseert.

Leo Lucassen: Nationalisme en falend vluchtelingenbeleid van de EU maken mensensmokkelaars rijk

Leo Lucassen is professor arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook directeur van het Internationaal Instituuut van Sociale Geschiedenis (IISH). Hij schreef onder meer de boeken ‘Voorbij Fort Europa. Een nieuwe visie op migratie’ en ‘Winnaars en verliezers. Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar migratie’. Lucassen plaatst migratie in een breder historisch en geografisch perspectief. Hij geeft ook concrete alternatieven voor een duurzaam en rechtvaardig migratiebeleid.

Lien Vandamme: Europees klimaatbeleid moet ambitieuzer én rechtvaardiger

Lien Vandamme is beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen bij 11.11.11. Zij volgt onder meer het Europees klimaatbeleid en weet waar de knelpunten zitten.

Praktische informatie

  • Woensdag 6 maart, 19u30, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.
  • Tickets: € 5
  • Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren
MO*talks (€5,00) - Uitverkocht

Einde verkoop

06 maart 2019, 19:30 - 21:30 (GMT +00:00 UTC)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Google maps »